mandag 26. september 2011

Fransk Løksuppe er perfekt høstmat




Olje til steking
4 løk kuttet opp i strimler (skyll løken før du kutter den, det hjelper ihvertfall litt mot tårer)
4 hvitløk (valgfritt, men setter veldig god smak til suppen)
1 liter vann
1 terning hønsebuljong
Ost
4 loffskiver
1 ts sukker
Maldon salt, pepper og timian

Ha olje i en kjele og stek løken til den er gyllen, ha så i hvitløken og stek i 3 minutter til. Hell løken i en bolle og kok opp buljong i kjelen. Når buljongen koker har du i løkblandingen, sukker og litt timian. La dette koke i 15-20 min. Smak til med Maldon salt og pepper!
Mens suppen koker varmer du opp ostesmørbrød i ovnen.
Ha i suppe i en bolle og legg ostesmørbrødet på toppen.
Dryss gjerne litt timian på toppen.

Server gjerne med 1 glass rødvin til ;)

Tips:
For de som har melkeallergi, bruk krutonger istedenfor ostesmørbrød.






Løk er undervurdert i skandinavia:


I Norge spiser vi 4 1/2 kilo løk i året gjennomsnittlig pr. person, noe som er enn økning på 25% de siste 5 årene. I Sør Europa spiser de derimot hele 20 kilo pr. person.
Løk er veldig sunt og kan redusere kolesterolnivå og blodtrykket i kroppen vår. Løken inneholder lite kalorier men mye mineraler.
Det meste av løken produseres i Norge bortsett fra hvitløken.
Dette er årstiden hvor løken er best. Jeg bruker løk i mye av maten jeg lager, også hvitløk. Det er ikke slik lenger at man ikke kan spise hvitløk selv om man skal på jobb dagen etter. Lukte vil det gjøre uansett, men hold deg unna hvitløkspulver om du ikke vil lukte altfor ille. Knus og hakk opp hvitløken eller bruk hvitløkspresse. Det smaker mye bedre, lukter mindre og er mye sunnere.





5 gode grunner til å spise løk og hvitløk:


  • Du forhindrer forkjølelse med 50 %
  • Hjertemedisin
  • Ved jevnlig inntak av hvitløk kan man redusere høyt blodtrykk
  • Studier viser at hvitløk kan redusere risikoen for kreft, spesiellt i mageregionen 
  • Reduserer allergisymptomer 

      Ingenting smaker så godt som suppe på en kjølig høstkveld


                                         




    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar