Middagsretter u/egg og melk (Rettet mot barn)


   
Pannekaker 


                                    




 2ts. eggerstatning
(Egg replacer står det på boksen og fåes kjøpt i enkelte matvarebutikker i hyllen med matvarer for allergener.)
 1ts. salt
 1ts bakepulver
 7 dl rismelk,soyamelk eller havremelk
 ca. 1/2 liter hvetemel
(Her bruker jeg som oftest halvparten hvetemel og halvparten sammalt. Pannekakene blir faktisk bedre med litt sammalt mel, mye sunnere og mettende.)
Margarin uten melk eller  bruk solsikkeolje til steking
Stekes i panne (jeg foretrekker jernpanne med stålspade)
Stek små pannekaker til barna så det blir lettere å håndtere selv.
 (Som kjent vil de jo gjøre alt selv)







Det smaker ekstra godt når man har vært med å plukke blåbær selv, veldig stas!
Jeg fryser ned blåbær vi har plukket og tar frem etterhvert og rører syltetøy. 
Finnes ikke bedre :) NAM NAM!!!






Fisk med cornflakes


Lillegutt fikk fisken servert med nudler,
 det var det han ville ha ;)





Det hender jeg får med meg God Morgen Norge, og her en dag fikk vi et tips for å få barn til å spise fisk. Jeg kan si med en gang at dette falt ikke bare i smak hos barna her i huset, dette er kjempegodt.
 Jeg har laget fiskepinner selv før, men dette er skikkelig sprøtt og crunchy. Yummi!


Fremgangsmåte:
Bruk den fisken dere liker best, man kan bruke det meste av fisk her etter smak og behag.
Skjær fisken i passe biter.
Imens jeg skjærer fisken, får lillegutt på 3 år jobben med å knuse cornflakes med hendene.
Siden vi har eggeallergi i familien, bruker vi olje (raps) istedenfor egg til å dyppe fisken i.
Dypp fisken i olje eller egg, rull den i knust cornflakes og stek i smør eller olje ca. 1/2 minutt på hver side (Smaken blir nok best med smør, men for de med melkeallergi går det fint med olje også).
Enkelt og godt!

  Anbefales med en grønnsaks wok og sursøt saus, kjempegodt!


TIPS:
Gjør som engelskmenn og australienserne... De ville helt klart hatt fish & chips servert med en båt sitron som squeeses over og tartarsaus som dip ;)


Tartarsaus er morsomt å lage. Like deler rømme og majones. Finhakket kapers, rødløk og sylteagurk. En dæsj fra Dijon. En skvett fra Worcestershire. Litt sukker og salt. Rør sammen og sett i kjøleskap en stund før du skal spise.


Andre dipvarianter som er godt er, sweetchilisaus eller remulade.





Fiskekaker




Som mamma til et barn som er allergisk mot egg og melk, blir man ganske fortvilet over å gå i butikken enkelte ganger. Barnemat nummer 1 i Norge utenom kjøttkaker er fiskekaker eller fiskeboller. Absolutt alle fiskeboller i dette land inneholder melk eller mysepulver. Det samme gjelder fiskekaker, utenom en type som nesten er umulig å få kjøpt i matforretningene.
Mor må trå til selv...Jeg har forsøkt litt forskjellig, men disse liker alle i familien :)
Det har jo seg slik at en 3 åringer normalt sett ikke vil smake på noe som er nytt, det er bare sånn det er.
Konseptet mitt er å lage mat som ser mest mulig likt ut i liten størrelse. Å lage figurer eller skjære opp maten for å lage ansikter, bil, tog osv. fungerer absolutt ikke for vår gutt. Så lenge maten ser lik ut som kjøttkakene jeg lager, ja...da kan vi til nød smake. Og det tar gjerne et kvarter for å oppmuntre han til å få han til å smake, minst. Vil han ikke ha det, så får han det til neste måltid. Vi serverer aldri noe annet istedenfor. Det funker for oss å gjøre det på denne måten, og vi kan anbefale alle andre det samme. Barn dør jo ikke av sult fordi de ikke vil spise der og da. De spiser til slutt :)
Jeg er opptatt av å få barna mine til å spise sunn og næringsrik mat, og jeg putter mer enn gjerne litt grønnsaker i kjøttkaker og fiskekaker. Å kutte grønnsakene opp i biter fungerer dårlig hehe...ja, de ser jo disse små bitene. Jeg finriver alle grønnsaker på rivjern før jeg blander det i farsen.
Håper dette kan være til hjelp for noen andre :)
Det er det som er målet mitt med alle disse oppskriftene.




Oppskriften gir ca. 10 små fiskekaker

Ingredienser:
2 fiskefilé (jeg bruker torsk)
1 fedd med hvitløk
2 ss rapsolje
2 ss havre/rismelk
1/2 revet potet
1/2 revet gulrot
seltin og pepper
Brødsmuler/ griljermel

Fremgangsmåte:
Skjær fisken i biter, ha i grønnsakene sammen med resten av ingrediensene i en blender og kjør til det blir en fast og fin farse. Bruk en teskje for å lage små boller eller kaker.
Dypp gjerne skjeen i et glass med vann så farsen ikke fester seg så lett i hendene. Legg kakene på et fat med brødsmuler eller griljermel og vend. Stek i olje på sterk varme ca. 1 minutt på hver side.



Velbekomme!