Supper





GRESSKARSUPPE


Ca. 1 kilo gresskarkjøtt, finhakk 1 løk og 2-4 hvitløksfedd og ha i en stor kjele.
Kok dette opp med 1 liter vann og 1 buljongterning til alt er mørt.
Mos alt sammen med en stavmikser i kjelen, 
eller hell alt i en blender og mos til det ikke er klumpete.
Deretter har du alt i kjelen igjen og hell på en liten boks med kokosmelk.
Krydre med 1ts. cumin, 1ts. malt muskatnøtt
smak til med salt og pepper.
La dette få et oppkok.
Pynt med hakket purreløk/vårløk og evt. litt krem.
Servér med godt brød til!





KREMET SKOGSOPPSUPPE






Ingredienser:
  • 2 løk
  • 250 g skogsopp
  • 50 g smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 l hønsekraft eller buljong
  • 1 dl fløte eller crème fraiche
  • 1/3 revet muskat
  • salt og pepper
  • hakket stekt bacon 
  • hakket gressløk


Slik gjør du:

Hakk løk og sopp fint. Smelt smør i en kjele og sautér på svak varme ca. 15minutter.
Dryss over mel og rør godt. Tilsett kraften/buljong og kok opp suppen.
La suppen putre under lokk i ca.20 min. Ha i fløten/crème fraiche og muskat. 
Smak til med salt og pepper.
Ved servering, dryss over sprøstekt bacon og hakket gressløk.






LAKSA SUPPE



                                             



Ingredienser:

1 kyllingfilèt
(til vegetarianere, dropp kyllingen. Suppen er like god uten) Bruk evt. Fisk eller Tofu istedenfor.
Babyspinat
1 Paprika (kan byttes ut med sukkererter som også veldig godt)
Bønnespirer
5 dl kylling buljong
1 boks 400ml.kokos melk
100 gr. Laksa paste
100gr. Vermicelli risnudler
1 ts. sukker
Lime



 Fremgangsmåte:

Finn frem en wokgryte eller en kjele, selv foretrekker jeg wok.
Bland buljongen og kok opp, hell i kokosmelken og kok opp. Ha så i sukker og Laksa pasten, rør pasten forsiktig til den er blandet ut. Kutt kylling filét i biter og ha i gryta.
Ha deretter i vermicelli, paprika, bønnespirer og babyspinat og kok til dette er mørt, ca. 10min.
Server med 1 båt med lime.




     Mon´s Mediteranean Suppe






Ingredienser: 
Olje til steking, 1 løk, 3 fedd hvitløk, 1 boks knuste tomater, 1 buljongterning (høns eller grønnsak), 12 dl. vann, 1 stor gulrot, 2 stangselleri, 1/2 dl makaroni, 2 pølser, maldonsalt og kvernet pepper.

Tilbereding:
Ha olje i en kjele og surr opphakket løk sammen med knust og hakket hvitløk. Hell i knuste tomater og halvparten av vannet sammen med buljongterningen og kok opp, ha deretter i resten av vannet og kok opp. Ha i opphakket gulrot og stangselleri og småkok i 10 minutter og ha i makaronien og kok i 10 minutter til. Helt på slutten har du i pølsene som bare skal varmes opp i suppen. Smak til med salt og pepper.
Dryss over revet parmesan og servér med godt brød!


Mange lar være å lage mat om man er alene, fordi man sitter igjen med altfor mye mat. Lag posjoner og frys ned. Veldig enkelt å varme opp igjen ;)





                                            

   Fransk Løksuppe





Olje til steking
4 løk kuttet opp i strimler (skyll løken før du kutter den, det hjelper ihvertfall litt mot tårer)
4 hvitløksfedd (valgfritt, men setter veldig god smak til suppen)
1 liter vann
1 terning hønsebuljong
Ost
4 loffskiver
1 ts sukker
Maldon salt, pepper og timian

Ha olje i en kjele og stek løken til den er gyllen, ha så i hvitløken og stek i 3 minutter til. Hell løken i en bolle og kok opp buljong i kjelen. Når buljongen koker har du i løkblandingen, sukker og litt timian. La dette koke i 15-20 min. Smak til med Maldon salt og pepper!
Mens suppen koker varmer du opp ostesmørbrød i ovnen.
Ha i suppe i en bolle og legg ostesmørbrødet på toppen.
Dryss gjerne litt timian på toppen.

Server gjerne med 1 glass rødvin til ;)


Tips:

For de som har melkeallergi, bruk krutonger istedenfor ostesmørbrød.









Tomatsuppe



Om alle visste hvor enkelt det var å lage hjemmelaget tomatsuppe ville du aldri spist posesuppe igjen. Posesupper inneholder altfor mye salt og de fleste av oss vet at det er ikke bra for kroppen. All ferdigmat inneholder altfor mye salt for å tilsette smak. Smak derimot får man ved å lage god mat. Her er en enkel oppskrift på tomatsuppe:

Skjær opp 1 løk i ringer og stek den gyllen i en kjele med 2-3 ss rapsolje. 2 knuste fedd med hvitløk has i kjelen og stek et par minutter til. Hell deretter i 1 liter vann blandet med 1 hønsebuljongterning og kok opp. Ha i 2 bokser eller pakker (pappbokser) med knuste tomater og bruk stavmikser for å fjerne klumper. Kok deretter i ca.10min. Ha i 1 ts.timian og smak til med salt og pepper.

Server med flatbrød, krutonger eller evt. egg



Krutonger


Hva gjør man med loff eller brød som har ligget noen dager som er for tørt å spise???
Enten kan du riste brødskivene å ha marmelade på eller så kan du lage krutonger....

Kutt opp loff eller brød i terninger, bland en blanding med olivenolje, cumin, hvitløkspulver eller knust hvitløk, pepper og knust maldonsalt. legg brødterningene på et brett med bakepapir og hell over olivenolje blandingen.
Ca. 10 minutter i ovnen på 200 grader til de er sprøe.

Veldig Gode på supper og salat!